сряда, 23 януари 2013 г.

Операционната система Firefox OS вече се тества на два тестови смартфона


 
 
Представиха първите два тестови смартфона с Firefox OS

За първи път от Mozilla обявиха плановете си да разработят собствена мобилна операционна система с името Firefox OS в началото на миналата година и бързо получиха поддръжка от популярни мобилни оператори като Deutsche Telekom, Telecom Italia, Sprint, Smart, Telefonica и др. Именно последният от тях в сътрудничество с Geeksphone може да се похвали с разработването на първите два смартфона с платформата на Mozilla, съобщава thenextweb.

Всъщност те не са предназначени за обикновените потребители, а имат за цел да стимулират разработчиците в бъдещата им работа за превръщането на Firefox OS във все по-атрактивно предложение в сектора. Софтуерът с отворен код ще им позволи да изтеглят операционната система безплатно и да създават ефективни приложения и услуги за нея, каквито са и очакванията на компанията в опита и да я превърне в конкурент на Android OS, iOS и WP8 OS. Двете нови устройства се разработват под кодовите имена Keon и Peak и притежават спецификации характерни съответно за ниския и високия клас.

Първият от тях представлява прототип на бюджетно устройство, което има 3,5-инчов HVGA дисплей и се захранва от едноядрен 1GHz Snapdragon S1 процесор на Qualcomm. Oперативната памет е 512MB, а в задната част е включена 3-мегапикселова камера, както и поддръжка за 2G, 3G и Wi-Fi мрежи. Смартфонът ще предложи на разработчиците 4GB вграден капацитет за данни, който може да се увеличи с microSD карта. Въпреки недостатъчно атрактивните характеристики на модела той все пак би могъл да се конкурира с Lumia 610 на Nokia, която има 800MHz процесор.

Второто устройство е доста по-атрактивно и е оборудвано с 4,3-инчов qHD дисплей базиран на технологията IPS и двуядрен 1,2GHz Snapdragon S4 процесор. Mozilla този път са се погрижили за 8-мегапикселова камера в задната част и 2МР сензор отпред. Оперативната памет отново е 512МВ, което важи и и за вградения капацитет за данни от 4GB, а „Peak” ще има батерия с мощност от 1800mAh.

Устройствата ще притежават различни характеристики, когато дебютират на пазара, а сега целта им е да демонстрират възможностите на виртуалната среда във Firefox OS и да подпомогнат бързото създаване на разнообразна екосистема от приложения, игри и услуги за платформата.



От:www.digital.bg
Виж още новини в блога на: http://smartphones.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар