вторник, 18 март 2014 г.

6 възможни недостатъка на iPhone 6


До пускането на следващия смартфон на Apple остават месеци, а с всеки изминал ден се появяват нови и нови слухове за него. До сега наблягахме главно на неговите евентуални предимства, но трябва да вземем предвид и да отбележим някои евентуални недостатъци. Току виж разработчиците ни забележат и оправят нещата.

Недостатъчно добра камера

 



Доста хора се задоволяват  напълно със сегашното качество на 8-мегапикселовата камера на iPhone 5s, която без проблем се справя в среда с ниско ниво на осветление, но за съжаление не предлага нито една от по-мощните функции за обработка на изображението, които са нещо нормално при конкуренцията. Някои слухове съобщават, че в новия телефон ще има същата тази камера, докато други предполагат за малко по-добра камера от 10 мегапиксела. За сравнение Samsung Galaxy S5 ще разполага с 16-мегапикселова камера с HDR сензор, който работи в реално време, възможност за премахване на нежелани хора от снимката и опция за избиране на различни физиономии и изражения за всеки човек от снимката. Xperia Z2 ще разполага с 20,7 мегапиксела, а телефона на Нокия, Lumia 1020 ще е с целите 41 мегапиксела.
Apple могат да поправят това, като добавят някой друг филтър или режим за снимане, но най-вероятно камерата ще отстъпва с доста на конкуренцията на Samsung, LG и Nokia. Любителите на високите възможности на камерата си няма смисъл да чакат появата на новото творение на Apple – iPhone 6.


Слаба батерия,която не може да се премахва

 



Ако не обичате да си разнасяте зарядно със себе си, то най-вероятно ще бъдете разочарование от iPhone 6. Предшественика му беше оборудван с жалка 1560 mAh батерия, която издържа 5 часа и 46 минути при нашия тест. Това е малко по-малко от средното за категорията от 6 часа. Samsung Galaxy S5 постигна изумителните 11 часа и 15 минути. Най-вероятно телефона ще е оборудван с малко по-силна батерия, но факта че има вероятност да бъде вграден по-голям дисплей директно води до по-голяма консумация на енергия.
Ако се случи, така че да не сте доволни от батерията на iPhone 6, то няма да имате много варианти за действие. Повечето от производителите предлагат батерии, които може да се сменят с такива с по-голям капацитет. Тук идват лошите новини, защото iPhone 6 може би ще е с корпус от нов тип, който ще е изцяло запечатан и с несменяем заден капак. Все пак има опция и тя е капак с батерия, който да ви спаси при нужда.



Липса на NFC





Докато почти всеки един телефон на пазара, почти всеки таблет и немалко лаптопи включват в себе си NFC чипове, но сякаш ли Apple не се концентрират към тази технология. Много магазини и вендинг машини, ключалки и т.н предлагат възможност за взаимодействие посредством свързване само, чрез едно докосване, то технологията се появи през 2011 година. От тогава насам изминаха 3 поколения телефони на Apple – съмняваме се да се промени подхода им за в бъдеще.


Прекалено малко опции за споделяне

 





По-лесно ще е да накараме 2-годишно дете да сподели нещо от колкото да го направим с iPhone-а си. Андроид разполага с универсално меню за споделяне, което важи за всички приложения, но при iOS не е така, например Safari уеб браузъра може да споделя с Facebook, Twitter, e-mail и SMS, a iPhoto приложението за снимки с Flickr и iTunes?!!
След като вече Google+ и Pinterest вече са отвърдени играчи на пазара, то следва те да бъдат включени в системата, но уви не е така. Андроид може да работи със доста архаични приложения за инстанти съобщения като ICQ например. При iOS  нещата може да се променят само, ако операционната им система се преработи, но не виждаме как това ще се случи, въпреки че проблема не е много голям и труден за решаване.  



Слаба клавиатура

 


iPhone 6 може и да се сдобива с по-голяма резолюция и по-добър дизайн, но нито едно от тези неща няма да ни помогне да пишем по-правилно и да избягваме грешки при писане на текст. Както с ограничените възможности на камерата, така и клавиатурата изглежда от доста време не е получила внимание от страна на разработчиците. 
В контраст със всички клавиатури на Android, в тази на iPhone няма вибрация при докосване, нито функционалност от типа на Swype, а и умение да разучава навиците ни на писане липсва. И понеже Apple знаят по-добре от нас от какво имаме нужда, то е невъзможна инсталацията на клавиатура от трето лице. Надяваме се, че iOS 8 ще даде малко повече свобода на потребителите, но едва ли ще видим промяна във философията на компанията.

 

Ограничена възможност за персонализация

 





Не е нужно да си хакер, за да направиш промяна в начина, по който изглежда или по който се чувства Android телефона ти. Може да си добавяте различни „уиджети“ по екрана, да си пренареждате иконите какво пожелаете, а дори може да си сложите и друг Launcher.
Философията за дизайн на Apple, която най-вероятно няма да се промени с идването на новия им модел е да правят устройства за хора, които са на най-ниското ниво, не им предоставят никаква възможност за избор, и просто е невъзможно да промените нещо по работния интерфейс. Това беше добра стратегия, когато смартфоните навлизаха и бяха нещо много необичайни, но сега в 2014 година повечето от потребителите са напълно наясно с уменията си и искат да имат повече контрол над телефона си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар