понеделник, 8 юни 2015 г.

Как да запазим по-дълъг живота на батерията на лаптопа




Лятото вече ни приканва да излезем навън и да се насладим на хубавото време, възползвайки се от всяка възможност за забавление и работа извън офиса или дома. Това обаче носи и някои неудобства, като например въпроса колко дълго време може да разчитаме на батерията на своя лаптоп или таблет. В подобни случаи има малки трикове, които ще ни помогнат да се възползваме от допълнително време, за да свършим нещата, които сме започнали, когато нямаме удобството на източник на захранване наблизо.

Разбира се, това не означава, че мощността, останала в батерията, ще бъде увеличена, а че ще успеете да я използвате по-ефективно. За тази цел трябва да направите няколко неща, които да намалят консумацията на енергия на устройството, което ще ви даде тези така ценни допълнителни минути.





Включете Power Saver  режима на вашия лаптоп


Различните задачи, които извършвате, натоварват хардуера по различен начин. Естествено, когато играете игри, имате нужда от повече мощност, отколкото когато се занимавате с текстови документи например. Съвременните лаптопи имат различни схеми за консумация, които могат да бъдат настроени от контролния панел на операционната система.



Изключете всички свързаните устройства, които не използвате

Консумацията на енергия на изключените устройства е нула. Това е повече от очевидно, но често пропускаме да го направим, а това може да ни помогне да намалим натоварването на батерията. Можете да изключите неизползваното оптично дисково устройство през Device Manager, както и външния хард диск, клавиатурата или мишката. В случай, че не се нуждаете от тях, можете дори да изключите всички устройства, които използват радио честоти (например wi-fi и Bluetooth модулите или 3G модемите).


Коригирайте яркостта  и изключете подсветката на дисплея

Дисплеят е един от елементите, които са най-жадни за енергия. Като намалите неговата яркост, щадите и консумацията на лаптопа. В случай, че не го използвате на тъмно място, можете да направите същото и с подсветката на клавиатурата. Регулирайки резолюцията на вашия екран и изключвайки аудио функциите напълно, намалявате консумацията на енергия и увеличавате живота на батерията.



Спрете приложения, с които не работите

Работата в режим мултитаскинг е изключително полезна опция, но също така е и лакомник, който обича да похапва от батерията. Като промените и опростите начина на работа, бихте могли да спестите доста енергия. В режим батерия би следвало да можете да работите с не повече от едно приложение едновременно и да избегнете използването на енергийно интензивен софтуер.



Погрижете се за батерията

Един от най-големите врагове на вашата батерия е топлината. Опитайте се да избягвате прегряване на батерията и излагането на директна слънчева светлина. Когато сте навън, се погрижете да има приток на въздух и възможност за охлаждане. Не покривайте вентилационните отвори. Тези дупки твърде често се запушват с прах или мръсотия, което затруднява охлаждането на лаптопа и е препоръчително да се почистват регулярно.



Енерго - ефективни устройства

Разбира се, можете да решите да закупите ново и по-модерно устройство, което да предоставя удължен живот на батерията благодарение на използваните технологии с по-ниска консумация на енергия. Най-новите 2 в 1 устройства съчетават таблет и докинг станция с клавиатура. Toshiba наскоро представи Satellite Click Mini, който разполага с Intel Atom процесор с ниска консумация на енергия и допълнителна батерия в клавиатурната част, която осигурява живот на устройството до 13 часа. Допълнително разработената интелигентна система за зареждане дава енергия първо на батерията на таблета, след което зарежда батерията в докинг станцията. Разрядът става в обратен ред – когато батерията в клавиатурния док се е разредила напълно, можете да работите на таблета като самостоятелно устройство.

Така че, независимо дали ще се спрете на ново устройство, което да ви предлага достатъчно дълъг живот на батерията или ще се възползвате от тези малки трикове и съвети, направете необходимото да се насладите на летните дни по възможно най-добрия начин.




http://pczone.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар