вторник, 7 юни 2016 г.

Raijintek показа първото в света, пасивно водно охлаждане

 Компютрите с водно охлаждане на процесора съдържат воден блок, в който е вградена помпа, радиатор и вентилатор. Основния елемент от тази система е именно помпата, която осигурява кръговрата в тази охлаждаща система. Компанията Raijintek тръгна за първи път представи водно охлаждане именно без помпа, като това е първото в света пасивно водно охлаждане






 На изложението Computex 2016, компанията Raijintek представи нов модел на новаторско водно охлаждане, в което няма помпа и вентилатор. Този система е със затворен кръг, в която се използва принципа за промяна на фазовото състояние на течността. Специалната охладителна течност се подава към малка планка върху процесора. При нагряване на течността, тя започва да се изпарява и да се придвижва от процесора към радиатора, там тя се охлажда, втечнява и се връща обратно охладена към процесора. По този начин се извършва топлообмена, при който топлината от процесора се прехвърля към радиатора и температурата на процесора спада. Работата на тази система е на принципа на топлинните тръби, но процесът е значително усъвършенстван.

Raijintek вече е патентовала новата технология и съвсем скоро се очаква появата на първите бройки от новото водно охлаждане на пазара. Засега няма информация за цената и ефективността на тази система за пасивно водно охлаждане.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар