понеделник, 12 ноември 2012 г.

Безплатно приложение, което коригира размазани снимки




Руският програмист Владимир Южников разработва иновативен софтуер, който коригира размазаните снимки, направени с дигитални фотоапарати. Той дори разпространява приложението си безплатно в своя официален блог.

Софтуерът на Южников се казва SmartDeblur. Програмистът казва пред онлайн изданието Gizmodo, че специалисти работят по решаването на този проблем вече близо 70 години. Тяхната работа едва сега започва да дава резултат, допълва той.

Неговият софтуер е оптимизиран за работа с размазани кадри причинени от лошо фокусиране или движение. Това са и два от най-трудните проблема за решаване, допълва Южников.

Разбира се, SmartDeblur не може да направи кадрите кристално ясни. Поне не на този етап. Програмата обаче постига впечатляващи резултати със снимки, които никой друг софтуер не може да коригира дори минимално, коментира той.

При размазване на кадъра детайлите не се губят. Информацията се редистрибутира според определени правила и може да бъде възстановена с известни компромиси, допълва той.

Именно това прави приложението, което "открива" детайлите и ги възстановява, доколкото това е възможно. Теоретично е постижимо и кристално изясняване на картината, но има още доста години работа, докато това бъде постигнато.

Приложението може да бъде изтеглено от официалния блог на Южников. Там той е публикувал и най-малките подробности за това как SmartDeblur обработва кадрите. Той няма да откаже и на желаещи да помогнат в усъвършенстването на технологията.

От: www.dnevnik.bg

Виж още новини в блога на: http://smartphones.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар