понеделник, 7 януари 2013 г.

Потребителите с Windows Phone нямат достъп до Google Maps



Google блокира и Google Maps за Windows Phone
Сайтът WPCentral.com установи, че потребителите на Windows Phone са лишени от достъп до Google Maps. В последните дни опитите на потребители да отидат на maps.google.com през браузъра на телефони с платформата водят до неуспех, а самите потребители са пренасочени към www.google.com/m без значение дали браузърът на телефона е в мобилен или в десктоп режим. Потребители са установили, че рестрикцията е наложена целево от страна на Google и касае единствено смартфони с Windows Phone. Промяна на параметъра User Agent на браузъра примерно изключва филтрирането на maps.google.com и го прави отново достъпен.

Ограничаването на достъпа до Maps е поредният инцидент в необявената война, която Google води с операционната система на Microsoft. Както вече писахме, Google официално обяви, че не планира да прави приложения за конкурентната операционна система, а от 30 януари потребителите на Windows Phone ще бъдат лишени от AciveSync достъп до Gmail и няма да могат да синхронизират календари и контакти с услугата на Google. В последните дни пък гръмна скандалът с YouTube и странните политики за Google спрямо конкуренцията при ползването на сайта за видеосподеляне.

От Google заявиха, че уеб версията на Google Maps е оптимизирана за браузъри, базирани на WebKit като Chrome и Safari, и тъй като Internet Explorer не е такъв, устройствата с Windows Phone не могат да имат достъп до услугата. Това обаче не е съвсем вярно и Microsoft побързаха да посочат, че мобилният браузър в Windows Phone 8 използва същата рендираща технология като Internet Explorer в Windows 8. Това подсказва, че Google изрично са блокирали достъпа до услугата и причината за това съвсем не се крие в браузъра.

Междувременно Google започна да осъзнава грешката си особено след като скандалът се раздуха и компанията се озова от лошата страна. Говорител на интернет гиганта сподели пред The Next Web, че пренасочването на потребителите на Windows Phone 8 към главната страница на интернет търсачката скоро ще бъде преустановено. Според компанията IE в WP7 не се е представял достатъчно добре и това е била причината за активиране на пренасочването. Подобни мерки са били взети и за други браузъри, например Opera за iPad. След подобренията в производителността на приложението Google вече работи за премахване на пренасочването.

http://www.wpcentral.com/google-now-blocking-windows-phone-using-google-maps
http://thenextweb.com/insider/2013/01/06/google-intends-to-remove-its-redirect-and-support-maps-on-windows-phone/От: www.mobilebulgaria.com
Виж още новини в блога на: http://smartphones.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар