петък, 24 януари 2014 г.

Как да си изберем подходящ смартфон?



Трябва да сме изключително внимателни и наблюдателни при избора на смартфон. Все пак заедно с него ще вършим много и различни неща. От правене на снимки, играене на игри, социални мрежи през чат, и-мейл и какво ли още не. И най-важното! – Все пак ще правим и телефонни обаждания, заради това телефона ни трябва да е удобен и функционален, за да може съвместният ни живот с него да бъде щастлив. Избора между различните операционни системи, размери, хардуер и т.н, прави перфектния смартфон обект на трайно търсене. Ето Ви 4 неща, които ще ви помогнат избора да стане по-лесен.

Как да си изберем смартфон

1. Избере правилната операционна система
В момента операционните системи, които се конкурират помежду си са три, след като BlackBerry се намират в сериозни проблеми и бъдещето им не е съвсем ясно. За момента може да изберете между Android, iOS и Windows Phone. Сега ще ви представим предимствата и недостатъците им в няколко изречения.

Android
Има причина операционната система на Google да е най-популярната сред трите. В сравнение с другите две, разполагаме с голям избор от телефони с различен хардуер, функции и размери, защото повечето производители оборудват телефоните си с Android (Samsung, HTC, LG, Motorola, ZTE и т.н). Също така, Android е много по-отворена за доразработване, отколкото iOS и Windows Phone, производителите могат да променят и да добавят свои функционалности върху оригиналната OS. Ето заради това Samsung Galaxy S4 или Note 3, могат да работят с две приложения едновременно, или пък Moto X може да реагира на гласа ви без да има нужда дори от едно единствено докосване. По отношение на софтуера, в Google Play Store има повече от 1 милион приложения, но все пак в Apple App Store се появяват първо някой от най-популярните, а след това се разработват и за Play Store, но като вземе предвид и другите предимства на Android, това не трябва да ви безпокои.




iOS / iPhone
 В iOS 7 ни бе представен голям напредък за операционна система на Apple: по-изчистеният вид, подобрен мултитаскинг, както и новият Control Center, който прави настройката на телефона по-бърза, доведоха до един доста завършен продукт. Разбира се, в някои отношения ъпдейта донесе неприятности , като например панела за известията, който е разделен на три отделни части и забавяне при някои от по-старите модели на компанията. Все пак iOS остава най-интуитивната операционна система от трите. Също така най-добрите приложения се качват първо в App Store-а им, асистента Siri напредва все повече и повече, а новото iTunes Radio приложение е голям плюс, ако се любител на радиото.


Windows Phone
Благодарение на добре приетата Lumia серия на Nokia, Windows Phone започна да получава внимание от страна на потребителите. Платформата е много динамична със добър интерфейс, който интегрира ъпдейтите на всичко в себе си посредством Live Tiles. При Windows Phone e лесно е да оразмерим и пренаредим всичко за по-добра функционалност, а  друго предимство са Xbox игри, видео и музика, както и възможната интеграция с Office и Outlook. Windows Phone Store включва около 200 000 приложения, като много от тях са едни от най-популярните при другите две платформи. Все пак те наброяват едва една пета от приложенията в Play Store например.


 


2. Избери правилния размер: Фаблет или не? Това е въпросът!


Телефоните с големи дисплей стават все по-продавани. Фаблетите (телефони с дисплей над 5 инча) заемат една четвърт от продажбите на смартфони. Въпреки това iPhone 5s , който има 4-инчов дисплей е най-добре продавания смартфон в САЩ. По-малкият дисплей прави телефона да изглежда по-компактен, и по-удобен за работа с една ръка. Ако решите да си вземете по-голям телефон трябва да изберете между Android и Windows Phone. 5.7-инчовият Samsung Galaxy Note 3 дава по-голяма възможност за гледане на филми, снимки, играене на игри, и т.н, но всичко това е на цената на това, че не можете да използвате телефона с една ръка. По-големи телефони като HTC One Max (5.9 инча) и Nokia Lumia 1520 (6 инча) са по-тежки и по-обемни, а това прави носенето им в джоб доста трудна задача. Тук всичко зависи от това, какви са вашите предпочитания.

3. Хардуер
Процесор


 Процесорът на телефона е неговия мозък. По-бързият такъв ще позволи по-бърза работа на устройството, което води до по-бързо отваряне на приложения, по-голяма производителност при игрите, а дори ще ви позволи да обработвате и видео. До този момент най-добрият чип за Android и Windows Phone е Qualcomm Snapdragon 800 (805 ще се появи скоро). Процесора може да изпълнява много задачи едновременно и позволява много добра графика при устройства от ранга на Galaxy Note 3 и Lumia 1520.
Snapdragon 600 (HTC One) и S4 Pro (Moto X) са също доста производителни. При по-евтините телефони е налице Snapdragon 400, който е напълно достатъчен за ежедневни нужди, но не работи добре при по-интерактивни дейности. За пример, Galaxy S4 Mini има нужда от 7 минути и 19 секунди да обработи 1080p клип, докато Note 3 има нужда от 5 минути и 15 секунди.
При Apple, A7 чипа в iPhone 5s предлага 64-битова архитектура и двойно повече производителност при работа и много бърза графична обработка, спрямо A6 процесорът в iPhone 5c. Това е една немалка причина, която ни дава зелена светлина за инвестиция в по-скъпата версия.

Памет
Оперативната памет играе много важна роля за добрата работа на телефона. Устройствата от висок клас разполага от 2 до 3 GB памет, докато устройствата от ниския и среден клас разполагат 1 до 1,5 GB памет. Ако искате телефона ви да работи по-бързо, това значи, че имате нужда от повече RAM.

Дисплей
Размерът на дисплея, определено има значение, но също така яркостта, рязкостта, реалността при пресъздаване на цветовете, ъгъла на виждане и т.н. имат не по-маловажна роля. В момента, 1080p екраните (1920 x 1080 пиксела) са най-добрите, които ще видите при смартфоните. Въпреки това има и нелоши 720p дисплей (1280 x 720 пиксела), като този на Moto X, предоставя страхотно качество на изображението. Силно ви препоръчваме да пробвате телефона преди да го купите, за да прецените дали дисплея ще удовлетвори вашите нужди, защото той ще е нещото, което ще използвате през цялото време.


 

Място за вашите файлове
Като се има в предвид, че на телефона ви ще се съхранява снимки, видео, приложения и какво ли още не ви препоръчва ме да си изберете телефон с голям размер на вътрешната памет. Повечето от телефоните предлагат 16 гигабайта памет, но ако можете да си позволите 32-гигабайтов телефон няма да съжалите. Също така някой телефони предлагат разширение на вградената памет, чрез microSD карта, което също трябва да се има предвид при избора на телефон.

4. Избере правилната камера! (Мегапикселите не винаги са най-важната характеристика)


 Имаше момент, в който си мислехме, че войната на мега -пикселите е свършила, но това не е така. Постоянно се появяват телефони с над 20-мегапикселови камери и най-вероятно скоро ще станем свидетели и на по-големи такива. Но това не е най-важното за една камера – по-важно е сензора, който обработва снимките и крайното качество, което не зависи само от количеството мегапиксели. Камерата на iPhone 5s е 8 мегапиксела, но сензора и позволява по-големи пиксели и по-качествени снимки, въпреки сравнително малкото количество мегапиксели.
Голямо значение имат и уникалните функционалности на камерите, например Galaxy S4 и Note 3 имат опция,  която премахва нежелани обекти, които са провалили снимките ви. Nokia Lumia 1020 притежава уникални ръчни настройки, който ви помагат в начинанието да направим перфектната снимка! При LG G2 и Nokia Lumia 1020 имаме оптичен стабилизатор на изображенията, които намалява размазването.





Виж още новини в SmartPhones.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар