четвъртък, 1 ноември 2012 г.

За патентите на Motorola Mobility, Apple предлага да плаща по $1 на устройство



Apple е предложила да плати на Motorola Mobility „до 1 долар на всяко устройства" лицензна такса за патентите на поделението на Google, покриващи клетъчните и Wi-Fi технологии.

Предложението на Apple, разкрито в писмо до щатския Районен съд на Западния съдебен окръг на Уисконсин, се появява 5 дена преди да започне съдебният процес, който ще разглежда проблема с лицензирането на патентите.
По време на процеса се очаква двете компании да спорят за лицензните такси.

Двете компании започват битка в съда в Уисконсин през следващата седмица.

Спорните патенти са жизненоважни за стандартите UMTS, GPRS, GSM и 802.11, които се ползват от продуктите на Apple, така че Motorola Mobility е задължена да ги лицензира на конкурентите си със „равнопоставено, разумно и недискриминационно" таксуване, познато повече под акронима FRAND.
Motorola Mobility обаче смята, че таксата за тези патенти трябва да е 2,25% на устройство.
„Apple би желала да плати наредената от съда FRAND тарифа от $1 или по-малко на всеки покрит [от патентите] продукт, пише в заявлението до съда. - Това е такса, която Apple смята, че е подходяща при тези обстоятелства за портфолиото от клетъчни и WiFi основни патенти на Motorola."
Apple каза още, че ако съдът нареди да се плаща по-висока такса от $1 на устройство, компанията ще се възползва от всички възможни начини за обжалвания.
„Не ни разбирайте погрешно, това не е желанието на Apple", добавят от компанията относно възможността за обжалване и продължаващо съдебно дело. „Но ако съдът постанови таксата, искана от Motorola, това ще означава суми от порядъка на милиарди долари на година. Това ще означава плащания, които са повече от онова, което Apple плаща за далеч по-съществени и по-големи портфолиа от основополагащи стандарти."
Apple каза, че ако тя плаща по тарифата на Motorola Mobility, общите й разходи след няколко години ще надхвърлят сумата от $12,5 милиарда, платени от Google за придобиването на Motorola Mobility през май.
IDG News Service, Сан Франциско


виж още новини на: http://smartphones.bg/ 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар