петък, 25 януари 2013 г.

Huawei и ZTE увеличават продажбите си на смартфони

Анализаторската компания IDC публикува резултатите от продажбите на мобилни телефони и смартфони за изминалата година. Специално в доклада се отбелязва напредъка на два от китайските производителя - Huawei и ZTE.

През последното тримесечие, Huawei е доставила 10,8 милиона смартфона - с 89,5% повече, отколкото година по-рано. Това позволи за първи път на китайския производител да застане на трето място в класацията на производителите на смартфони. Растежът на доставките на ZTE не е толкова значително (с 48%), но това не попречи на производителя през 4-тото тримесечие на миналата година да влезе в челната петорка на пазарните лидери.

От IDC отчетоха, че бюджетните и средноценовите смартфони са помогнали на китайските компании да спечелят пазара, но сега предизвикателството пред Huawei и ZTE е пазара на hi-end апаратите. Добър пример за това са най-новите смартфони - Huawei Ascend D2 и Ascend Mate, както и ZTE Nubia Z5 и Grand S.




Впрочем, компаниите заемащи 3-5 място са далеч от лидерите на пазара - Samsung и Apple. Корейската компания е успяла да продаде през последното тримесечие 63,7 милиона смартфона и да вземе 29% от пазара (в предходната година са били продадени 36 милиона апарата, или 22,5% от пазара). Apple е продала през последното тримесечие 10.8 милиона смартфона повече, отколкото през 2011 г., като делът й на пазара е 21,8% (през 2011 г. - 23%).

Sony заслужено заема 4-тото място. Японците са успели да продадат за тримесечието 9,8 милиона смартфона, което е с 55% повече в сравнение с 4-тото тримесечие на 2011 г.



Ако разгледаме данните за смартфоните през годината, то след Samsung (с 39,6% от всичките доставки) и Apple (25,1%), Nokia почти наравно се нарежда с HTC и RIM. Доставките на смартфони за годината са се увеличили с 10% до 545 милиона броя.



Доставките на телефони (обичайните апарати + смартфони) през 4-тото тримесечие са достигнали до 482,5 милиона броя. Лидерите са Samsung (с 23%), Nokia (17,9%) и Apple (9,9%). Apple е успяла да заеме почти 10% от мобилния пазар (през 4-тото тримесечие), само с продажбите на 3 модела - iPhone 5, iPhone 4S и iPhone 4.



Лидерите за година са едни и същи - Samsung, Nokia и Apple. Интересен факт е, че през 2012 г. по света са продадени по-малко мобилни телефони, отколкото през 2011 г. (макар и само с 0,2%). Това се обяснява с факта, че вече има активна промяна в потребителското търсене от обичайните телефони към смартфоните. Например, ZTE през 4-тото тримесечие за първи път продаде повече смартфони, отколкото обикновени телефони.


От: www.kaldata.com



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар