петък, 19 април 2013 г.

Разработва се литиево-йонна батерия с 2000 пъти по-голям капацитет

Те ще се зареждат 1000 пъти по-бързо от съществуващите до момента батерии



Това е съвършено нов поглед към батериите, твърдят разработчиците. В действителност, батерията може да работи толкова дълго, колкото никой не може да си представи. "Ние работим по микротехнология, която ще промени представите на хората за батериите. В момента източниците на енергия съответстват на електрониката, която захранват" - се твърди в съобщението за пресата.

В момента постоянно трябва да се жертва нещо. Съществуващите до този момент източници на електроенергия могат или да осигурят висока мощност и ток за кратко време, но не могат да съхраняват в себе си много енергия, или имат голям капацитет, но не могат бързо да "отдават" енергията си. Целта на разработката е да се комбинират предимствата на двата варианта.




Интересното тук е, че въпреки ултра-високия капацитет, времето за зареждане на разработваните акумулаторни батерии няма да се увеличи, а по-скоро ще намалее стотици пъти. Учените твърдят, че техните батерии ще се зареждат 1000 пъти по-бързо от съществуващите до момента батерии и ще бъдат 30 пъти по-тънки. "Представете си, че можете да заредите смартфон с дебелината на кредитна карта за по-малко от една секунда" - се казва в съобщението за пресата.

  Смартфоните стават все по-големи и по-мощни - увеличаването на резолюцията на техните дисплеи, броя на ядрата и честотата на процесора. Въпреки това, те имат едно слабо звено - батериите, развитието на които отдавна е замразено. Поради това, производителите трябва да балансират между живота на батерията в устройството и неговата дебелина, а потребителите трябва постоянно да носят със себе си зарядно устройство или преносима батерия.


От:kaldata.com
Виж още новини в блога на: http://smartphones.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар