сряда, 26 март 2014 г.

Цялостното изкупуване на телефонния бизнес на Nokia от страна на Microsoft е отложено поне до Април




Nokia отложи продажбата на бизнеса си за смартфони до Април, тъй като те и Microsoft не са получили нужните разрешение от няколко анти тръст институции от Азия.
Microsoft направи изявление през Септември при което каза, че планира да придобие бизнеса Устройства & Услуги на Nokia, който включва всички разделения за изработка на смартфони и мобилни телефони, като цената която бе спрягане е 7 милиарда долара. Сделката, която включва и всички лицензи и патенти на Nokia се очакваше да завърши в първата четвъртина на тази година.
Nokia отговори в Понеделник, че сделката към този момент е получила повечето легални и регулаторни разрешения, като това включва разрешения от Европейската Комисия и Щатския Департамент по правосъдието. Двете компании постигат добър прогрес при условията за приключването на сделката и планирането на интеграцията.
“Близо сме до финалните стъпки при процеса за глобално регулаторно разрешение - към тази дата сме получили одобрения от регулаторните комисии от 15 пазара на 5 континента" - това са думите на генералния съветник на Майкрософт, Брад Смит, които бяха публикувани в блог пост, които обяснява закъснението в затварянето на транзакцията.
Говорителката на Nokia в Индия отказа да назове страните, в които Nokia и Microsoft все още не са получили разрешението на анти тръст организациите. Според вътрешни източници, Китай все още не са пратили отговор за сделката, която предстои да се извърши.
Комисията по Конкуренцията на Индия одобри сделката още през Октомври, след като намери, че комбинацията на тези две компании най-вероятно няма да причини осезаем неблагоприятен ефект върху конкуренцията на пазара на мобилни устройства в страната.
Въпреки това, фабриката за производство на Nokia в Ченай, южна Индия бе замразена от федералните власти на Индия, за да се уреди спор относно таксите за софтуерните лицензи на мобилните им телефони. 




Компанията се изправя и пред друг процес относно неплатени такси за продажби направени във фабриката в щата Тамил Наду, където тя е разположена. Nokia възразява и оспорва искането в местния върховен съд, като отбелязва, че няма как да бъдат наложени такси за продукти, които са отишли за износ и не са продадени в страната. Властите в щата от своя страна твърдят, че продуктите произведени във фабриката не са отишли за износ в други страни, а са били продадени вътрешно.
Nokia потвърди, че закъснението при финализиране на транзакцията със сигурност не се дължи и няма връзка с данъчните проблеми в Индия и няма да има ефект върху условията на сделката материално. Фабриката в Ченай няма да бъде включена в трансфера към Microsoft временно докато проблемите с държавата не бъдат разрешени и просто ще оперира като производител наето от Microsoft - това бяха думи на неназован вътрешен източник.
Microsoft каза в края на миналата година, че ще изпрати предложението за одобрени на придобиването в ЕС, САЩ, Китай, Индия, Бразилия, Русия, Канада и други страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Напишете коментар